2013-07-18 13:16:37• hírek • Kocsis Zoltán

Napszemüvegeket és napkrémeket ellenőriztek

Két tematikus ellenőrzést is folytattak a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség Szatmár megyei kirendeltségének munkatársai július első két hetében. Ezek során górcső alá vették a napszemüvegek valamint a különböző nyári kozmetikumok forgalmazóit. Közel tucatnyi forgalmazó közel negyvenezer lejnyi bírságot volt kénytelen kifizetni.

A legfőbb hiányosságok és a bírságok kiváltója az elégtelen tájékoztatás volt. A napszemüvegek esetében a fogyasztóvédők mind a hat forgalmazónál szembesültek az információk hiányával. Több esetben nem volt feltüntetve a gyártó neve és címe; hiányoztak a gyártó által meghatározott karbantartási és tisztítási előírások vagy éppen a román nyelvű fordítás.

Az észlelt szabálytalanságok miatt a fogyasztóvédők húszezer lejes bírságot szabtak ki és negyven napszemüveget vontak ki ideiglenesen a forgalomból.

A napvédő kozmetikumok és az önbarnító krémek esetében is a nem kellő mértékű tájékoztatás okozott gondokat. Két, importőrként is tevékenykedő szépségszalonban olyan, az Amerikai Egyesült Államokban gyártott termékeket találtak, amelyeken nem voltak feltüntetve az Európai Unióban tevékenykedő importőr adatai. Másik két esetben a használati utasítás hiányzott.

Az ellenőrzött hét forgalmazó közül ötnél bukkantak hiányosságra a szakemberek, 1301 lej értékű terméket vontak ki ideiglenesen a forgalomból és 18.000 les értékű bírságot szabtak ki.

A Fogyasztóvédelmi Ügynökség tudatosságra inti a vásárlókat, mivel felhasználók érdeke megnézni az áru szavatossági idejét, összetételét. A kozmetikumok esetében különösen fontos odafigyelni, ugyanis a kétes összetételű termékek allergiás tüneteket okozhatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: